Prijava na novice
Sledite nam:

Dan Maribora: Z avtobusom v mariborska predmestja

Povezujemo mesto s predmestjem.

Pridružite se nam na posebnem dnevu raziskovanja bogate kulturne dediščine Maribora in okolice z vodenimi ogledi, ki vas popeljejo na različne lokacije z avtobusom. Izbirate lahko med tremi različnimi izleti, kjer boste pobližje spoznali Zavrh, Pekre, Limbuš, Kamnico, Račji dvor in Mariborski otok.

Na vsakem izletu vas čakajo zanimive predstavitve in pogovori s strokovnjaki ter kulturni program.

Zbirno mesto za vse izlete je Avtobusni kolodvor Maribor na Mlinski ulici. Zaradi omejenih mest so predhodne prijave obvezne, ogledi pa so brezplačni.

Z avtobusom na Zavrh

Pridružite se nam na ogledu Zavrha, kjer bomo spoznali predstavitev obnove Štupičeve vile, ki jo bo vodil Zavod za varstvo kulturne dediščine OE Maribor.

V sklopu dogodka bosta potekala tudi dva performansa mladih umetnikov na temo Maistrove poezije. Predstavili se bodo člani ekipe Banda ferdamana pod vodstvom Mojce Frim ter ekipa slemerskih pesnikov pod vodstvom Matica Ačka, organizirana s strani Mladinskega kulturnega centra Maribor.

Z avtobusom v Pekre in Limbuš

Na izletu v Pekre in Limbuš bomo obiskali Kulturni dom Pekre, kjer bo potekal pogovor z dr. Gregorjem Antoličičem iz KUD Tone Partljič Pekre.

Govorili bomo o Pekrah skozi čas, od zgodovinskih dogodkov v Pekrah do delovanja KUD Pekre. V Limbušu bomo imeli predstavitev zgodovine Limbuša, s poudarkom na pomembnih lokalnih dogodkih, ter ogled in predstavitev cerkve v Limbušu z župnikom Andrejem Firbasom.

V sodelovanju z Mariborsko knjižnico in Muzejem narodne osvoboditve Maribor boste lahko še globlje spoznali bogato zgodovino teh krajev.

Z avtobusom v Kamnico, Račji dvor in na Mariborski otok

Na izletu v Kamnico, Račji dvor in Mariborski otok bomo obiskali Račji dvor, kjer bo potekala predstavitev zgodovine Račjega dvora, ki jo bo vodila Suzana Vešligaj iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine, OE Maribor.

Odpravili se bomo v Kamnico, kjer nas čaka panoramski ogled Kamnice s ploščadi nad cerkvijo sv. Martina, ogled cerkve, starega vaškega jedra ter kulturnega doma. Sledil bo razgovor z Manico Skelin in Brankom Casermanom o Kobancih in o snemanju lutkovne predstave Zverinice iz Rezije, pod okriljem Lutkovnega gledališča Maribor.

Na Mariborskem otoku bomo spoznali bogato kulturno in naravno dediščino tega območja s krajinsko arhitektko Katjo Berden in arhitektko Barbaro Lečnik.

Dogodek bo popestrilo druženje z dr. Dragico Haramija, ki je v knjigi Mariborske vedute zbrala in analizirala pripovedke, povezane z Mariborskim otokom.

Dogodek organizirata Zavod za varstvo kulturne dediščine OE Maribor in Mladinski kulturni center Maribor.

Za oglede z avtobusi so potrebne predhodne prijave, ki jih zbira: Muzej narodne osvoboditve Maribor, tel. št.: 02 235 26 05 od ponedeljka do petka, od 9.00 do 14.00.

Preverite celoten program dneva Maribora: