Prijava na novice
Sledite nam:

Dan Maribora: Dva vodena ogleda po mestu

Vabljeni na brezplačna vodena ogleda mestne zgodovine.

V sklopi dneva Maribora vas vabimo na dva vodena ogleda, ki bosta razkrivala bogato zgodovinsko in kulturno dediščino mesta.

Prvi ogled vas bo popeljal v srednjeveški Maribor, čas, ko je mesto prvič omenjeno v pisnih virih, drugi pa bo raziskoval stavbno dediščino vojaštva, s poudarkom na nekdanjih vojašnicah in skladiščih.

Oba ogleda vodijo strokovnjaki s področja zgodovine in kulturne dediščine, zato boste zagotovo uživali v poglobljenem in zanimivem odkrivanju mestne preteklosti.

10:00 in 15.00 voden ogled “Srednjeveški Maribor”

Peš ogled Maribora znotraj nekdanjega mestnega obzidja. Ogled bo posvečen srednjemu veku, obdobju, v katerem je bil 20. oktobra 1164 Maribor prvič omenjen v listini.

Ogled mesta bo izveden s sodelovanjem ustanov: Pokrajinski muzej Maribor, Narodni dom Maribor – Vetrinjski dvor, Stolna župnija Maribor, Sinagoga Maribor, Pokrajinski arhiv Maribor in Lutkovno gledališče Maribor. Vodi Boris Hajdinjak, Sinagoga Maribor.

Zbirno mesto: Jurčičev spomenik, Trg generala Maistra.

Konec ogleda: Lutkovno gledališče Maribor.

Ogled bo trajal približno tri ure. Največ 20 obiskovalcev za ogled.

16:00 Stavbna dediščina vojaštva v Mariboru

Voden ogled po območju nekdanjih vojašnic med železnico in Ulico Pariške komune, s posebnim poudarkom na nekdanjih oskrbovalnih skladiščih, ki so danes znana pod imenom Pekarna.

Vodi Dean Damjanović, Zavod za varstvo kulturne dediščine OE Maribor.

Zbirno mesto: Pred stavbo Hostel Pekarna, Ob železnici 16, Maribor.

Potrebne so predhodne prijave, ki jih zbira: Muzej narodne osvoboditve Maribor, tel. št.: 02 235 26 05 od ponedeljka do petka, od 9.00 do 14.00.

Preverite celoten program dneva Maribora: