Prijava na novice
Sledite nam:
Martinova pojedina Vernik

Martinova pojedina Vernik

Količina: Za 10 do 12 oseb.

Avtorica recepta: Manica Grbić, Gostilna Vernik
Gostilna Vernik je prejemnica certifikata Naše najboljše.

Martinova gos, račka in piščančje prsi

Sestavine:

1 cela martinova gos, pribl. 3,5kg
3 cele martinove račke, pribl 2kg/kos
piščančja prsa, 500 - 600g
jabolka in / ali kutine, 10 - 12 kom
sol,
poper
rdeča paprika v prahu
rožmarin
olje, 2dl
maslo, 150g

Priprava martinove gosi in račke:

  • Gos in račko najprej umijemo pod tekočo vodo in ju osušimo. Napolnimo ju z jabolki (po možnosti stare slovenske sorte) in (ali) kutinami, začinimo s soljo, poprom, rdečo papriko in rožmarinom.
  • Postavimo v segreto pečico na 175 in pečemo približno 2 uri.
  • Tradicionalno je slovenska martinova pojedina obilen prazničen obrok, zato ne preseneča bogato obložena miza, prav nič neobičajnega ni, če se jo konzumira v več obrokih, seveda odvisno od prehranjevalnih navad posameznika...

Priprava piščančjih prsi:

  • Piščančja prsa rahlo začinimo s soljo in zelišči in jih pečemo v ponvi na ne prevroči poljubni maščobi (sončnično olje, olivno olje, svinjska mast, maslo), pečemo približno 15 minut.

Domači mlinci

Sestavine:

moka, 300g
sol
voda, 150ml
olje, 50ml

Priprava:

  • Zgnetemo vlečeno testo, ga razvaljamo ter ga postavimo v pekač.
  • Pečico segrejemo na 220 in ga pečemo približno 15 minut.
  • Pred postrežbo mlince zalijemo z vročo čisto juho ali vrelo vodo, da se omehčajo.

Kostanjev pire (krema)

Sestavine:

kostanji oz. kostanev pire, 1kg
smetana za kuhanje, 200ml
maslo, 100g

Priprava:

  • Kostanje najprej skuhamo in jih še tople olupimo.
  • Nato jih dobro pretlačimo, dodamo smetano in maslo, vse skupaj dobro premešamo in kostanjeva krema je gotova.
  • Višek kostanjeve kreme lahko vakumiramo in zamrznemo.

Medeno pomarančna omaka

Sestavine:

med, 1 čajna žlička
sveže stisnjen pomarančni sok, 3dl
sladkor, 2 žlici

Priprava:

  • V ponvi razstopimo sladkor v karamel, dodamo pomarančni sok in med.
  • Sestavine na majhnem ognju reduciramo tako dolgo, da dobimo omako.

Sladko rdeče zelje

Sestavine:

rdeče zelje, 1,5kg
sladkor, 70g
limonin sok, 1dl
sol

Priprava:

  • Napravimo karamel, dodamo rdeče zelje, limonin sok in vodo. Dušimo približno 60 minut.

Ko so vse komponente te tradicionalne slovenske praznične jedi pripravljene, jih lepo zlagamo na servirni krožnik, dodamo kak jesenski sadež za dekoracijo in martinovo pojedino lahko serviramo.

Dober tek.