Na Štajerskem se dobro jé
Med tipične jedi sodijo bogat pohorski pisker, dišeča pohorska bunka z domačim sirom, preprosta pohorska omleta ter pohorski žganci z domačim mlekom ali belo kavo. Okusite jih lahko v eni od številnih dobrih gostiln ali turističnih kmetij, kjer bodo kulinaričnim mojstrovinam dodali še kanček značilne štajerske gostoljubnosti.
Priljubljeni enolončnici dajejo značilen okus lokalne sestavine, kot so korenasta zelenjava, jurčki, ješprenjeva kaša, meso pohorskega goveda z zelišči ipd. K piskru se podajo manj aromatične srednje polne sorte, kot so laški ali renski rizling, chardonay in sivi pinot.
Namig: zelo okusen v Ruški koči ali v hotelu Tisa
Kljub preprosti pripravi, pohorska omleta preseneti z odlično harmonijo okusov. Sladkoba testa se sreča s prijetno kislostjo brusnic in bogato mlečno aromo smetane. Mentolov liker pa po barvi in aromi spominja na širne smrekove gozdove Pohorja.
Namig: najbolj znana v hotelu Tisa
Ocvrt piščanec je del štajerske tradicije in ima še danes skoraj kulten status. Ste vedeli, da ga lahko tudi v gostilni jeste z rokami? Hrustljava skorjica, pod katero se skriva sočno meso, je namreč tako okusna, da se pri tem ne želimo obremenjevati z etiketo.
Namig: naročite v Gostilni pri lipi (med top 5)
Gre za okusno jed, ki je lahko priloga mesnim jedem in zelenjavnim omakam ali samostojna jed, če žgance prelijemo z domačim kravjim mlekom ali belo kavo. Postrežba olbiča je preprosta - kuhane žgance postrežemo v glineni skledi. Včasih je iz nje z žlico jedla vsa družina!
Namig: poskusite v Ruški koči
Suhomesnatemu izdelku iz svinjine da svoj pečat zorenje na ostrem pohorskem zraku. Ponudimo tanko narezanega z vloženimi gobami ali kumaricami, kmečkim sirom in kruhom iz krušne peči. Zraven se prileže krepko vino kot je suh renski rizling z malo višjim alkoholom ali šipon, ki z izrazitejšo kislino topi maščobo v ustih in tako izostri okušanje.
Namig: poskusite jo v Vinogradništvo Frešer
Na Pohorju pripravljajo gibanico iz obogatenega kvašenega testa in doma pripravljene skute. Za sezonsko pestrost poskrbijo dodatki, ki jih lahko priložnostno posujemo po skuti, kot so hruške, orehi, jabolka, gozdni sadeži ali pehtran.
Namig: odlična je na turistični kmetiji Pri Kovačniku