Najbolj znana štajerska sladica
Ena najbolj znanih štajerskih sladic je nastala sredi prejšnjega stoletja na Poštarskem domu na Pohorju. Kljub preprosti pripravi pohorska omleta preseneti z odlično harmonijo okusov: sladkoba testa se sreča s prijetno kislostjo brusnic in bogato mlečno aromo smetane, mentolov liker pa po barvi in aromi spominja na širne smrekove gozdove …
Pohorska omleta je sladica, na katero je vredno počakati, saj mora biti zmeraj postrežena sveža in topla.
Zapomnite si namig za pripravo: 3-3-3!
Pripravite si pohorsko omleto doma
Sestavine za 2 osebi:
- 3 jajca (3 beljaki, 2 rumenjaka)
- 3 žlice sladkorja/45 g sladkorja
- 3 žlice moke/ 30 g moke
- 2 dl sladke smetane
- mentolov liker
- brusnični džem
- maslo
Priprava:
Za biskvit ločimo beljake od rumenjakov. Iz beljakov stepemo čvrst sneg, dodamo sladkor in stepamo, da se lepo poveže. Primešamo rumenjaka, dodamo moko ter narahlo premešamo. Maso stresemo v pomaščeno ponev in pečemo pri 180 stopinjah 13-15 minut.
Pečeno omleto premažemo z džemom iz brusnic, obe strani omlete zavihamo ter položimo na krožnik. Omleto okrasimo s stepeno smetano, eno stran prelijemo z mentolovim likerjem, drugo stran pa z vanilijevim ter postrežemo.