Prijava na novice
Sledite nam:
Pohorska omleta

Pohorska omleta

Najbolj znana štajerska sladica

Ena najbolj znanih štajerskih sladic je nastala sredi prejšnjega stoletja na Poštarskem domu na Pohorju. Kljub preprosti pripravi pohorska omleta preseneti z odlično harmonijo okusov: sladkoba testa se sreča s prijetno kislostjo brusnic in bogato mlečno aromo smetane, mentolov liker pa po barvi in aromi spominja na širne smrekove gozdove …

Pohorska omleta je sladica, na katero je vredno počakati, saj mora biti zmeraj postrežena sveža in topla.

Zapomnite si namig za pripravo: 3-3-3!

Pripravite si pohorsko omleto doma

Sestavine za 2 osebi:

  • 3 jajca (3 beljaki, 2 rumenjaka)
  • 3 žlice sladkorja/45 g sladkorja
  • 3 žlice moke/ 30 g moke
  • 2 dl sladke smetane
  • mentolov liker
  • brusnični džem
  • maslo

 

Priprava:
Za biskvit ločimo beljake od rumenjakov. Iz beljakov stepemo čvrst sneg, dodamo sladkor in stepamo, da se lepo poveže. Primešamo rumenjaka, dodamo moko ter narahlo premešamo. Maso stresemo v pomaščeno ponev in pečemo pri 180 stopinjah 13-15 minut.

Pečeno omleto premažemo z džemom iz brusnic, obe strani omlete zavihamo ter položimo na krožnik. Omleto okrasimo s stepeno smetano, eno stran prelijemo z mentolovim likerjem, drugo stran pa z vanilijevim ter postrežemo.