Prijava na novice
Sledite nam:
Pohorska omleta
Pohorska omleta

Pohorska omleta

Najbolj znana štajerska sladica

Ena najbolj znanih štajerskih sladic je nastala sredi prejšnjega stoletja na Poštarskem domu na Pohorju. Kljub preprosti pripravi pohorska omleta preseneti z odlično harmonijo okusov: sladkoba testa se sreča s prijetno kislostjo brusnic in bogato mlečno aromo smetane, mentolov liker pa po barvi in aromi spominja na širne smrekove gozdove …

Pohorska omleta je sladica, na katero je vredno počakati, saj mora biti zmeraj postrežena sveža in topla.

Zapomnite si namig za pripravo: 3-3-3!

Pripravite si pohorsko omleto doma

Sestavine za 2 osebi:

  • 3 jajca (3 beljaki, 2 rumenjaka)
  • 3 žlice sladkorja/45 g sladkorja
  • 3 žlice moke/ 30 g moke
  • 2 dl sladke smetane
  • mentolov liker
  • brusnični džem
  • maslo

 

Priprava:
Za biskvit ločimo beljake od rumenjakov. Iz beljakov stepemo čvrst sneg, dodamo sladkor in stepamo, da se lepo poveže. Primešamo rumenjaka, dodamo moko ter narahlo premešamo. Maso stresemo v pomaščeno ponev in pečemo pri 180 stopinjah 13-15 minut.

Pečeno omleto premažemo z džemom iz brusnic, obe strani omlete zavihamo ter položimo na krožnik. Omleto okrasimo s stepeno smetano, eno stran prelijemo z mentolovim likerjem, drugo stran pa z vanilijevim ter postrežemo.

Kje ponujajo pohorsko omleto?