Mariborske zgodbe: Ikebana

Mariborske zgodbe: Ikebana

Nož, zarinjen v hrbet.

V Slovarju slovenskega knjižnega jezika izvemo pod geslom ikebana, da gre za »skupek, navadno nesimetrično razporejenih, harmonično učinkujočih rastlin«.

Štajerska ikebana pa je nekaj povsem drugega in z aranžiranjem cvetja nima dosti skupnega. Je izraz za tragičen zaključek pretepa, običajno pod vplivom alkohola, ob »pušlšankih«, ko poleg pesti »zapojejo« noži. Nekoč je veljal rek, da »ni nedelje brez noža«, in štajerska ikebana je v neprenesenem pomenu nož, zarinjen v hrbet.

O tej »lokalni posebnosti« govori tudi del pesmi Ikebana mariborske rock skupine Lačni Franz:

V nedeljo ob 12.10
je Bobi Likar, Taborska 9,
kar spotoma zaklal pajdaša
zaradi vina in deklet.

V omenjeni hiši v Taborski ulici 9 je bila nekoč kavarna Drava, beznica sumljivega slovesa, kjer so delale mlade plesalke in pevke.

Dolga leta je bila nekdaj razvpita hiša zapuščena, občasno je nudila zavetje kakšnemu brezdomcu. Ima pa zgodovina včasih tudi nekaj smisla za humor. Kar nekaj ironije je namreč v dejstvu, da se je hiša, kjer se je nekoč prodajala »ljubezen«, vdala pod težo let in snega prav na dan zaljubljencev, 14. februarja 2013. Ruševine je kmalu začel preraščati plevel in vse bolj je spominjala na ikebano, kot jo opisuje slovar.

Za vedno pa bo ostala zapisana v pesmi.

Smo TOP 3 destinacija v Evropi!