Mariborske zgodbe: Živa veriga

Mariborske zgodbe: Živa veriga

Selitev knjig  s stare v novo Univerzitetno knjižnico.

Prve aktivnosti za gradnjo nove stavbe Univerzitetne knjižnice Maribor so se pričele že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, a projekt vse do sredine osemdesetih let ni bil uvrščen med investicije na področju kulture in izobraževanja.

Leta 1986 je bila investicija vendarle odobrena in na zemljišču med Orožnovo, Gospejno in Miklošičevo ulico so zasadili prvo lopato. Seveda ni šlo brez zapletov, nekajkrat je bila gradnja zaradi nerednega dotoka denarja ogrožena, a dela so bila v dveh letih končana in nova knjižnica je stala.

Pri selitvi knjig v novo stavbo je sodelovalo kakšnih 950 Mariborčanov. 4. oktobra 1988 so med staro stavbo v Prešernovi ulici 1 in novo knjižnico sklenili »živo verigo«. Iz rok v roke so si podajali in preselili kakšnih 1500 knjig ter tako simbolično izkazali povezanost s staro in novo Univerzitetno knjižnico.

»To je bil preblisk iz mojega gledališkega življenja. Seveda so mi rekli, da je to šnops ideja. Ampak sem vztrajal, da bo dobro. In je tudi bilo!« se je kasneje žive verige spominjal ravnatelj knjižnice dr. Bruno Hartman.

Smo TOP 3 destinacija v Evropi!