8. klop: (K)resnica svobode

8. klop: (K)resnica svobode

Klop (k)resnica svobode bogati mariborski prostor

Osma unikatna umetniška klop se imenuje (K)resnica svobode. Njen avtor Vojko Pogačar jo je posvetil idealom - resnici in svobodi, saj meni, da smo ju skozi čas izgubili. Prav zato jo lahko najdete pred vhodom v nekdanjo stavbo časopisne hiše Večer pri trgu Leona Štuklja, v katere transparentnost in verodostojnost, bi morali po avtorjevem mnenju imeti zaupanje.

Vojko Pogačar je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost Univerze v Ljubljani (ALU). Bil je član združenja likovnih umetnikov Paris - Belleville, umetniških skupin 3H30, Paris - Bordeaux, Ant-Artika; imel je več kot 90 samostojnih in več kot 160 skupinskih razstav. Dobil je priznanje za pomembna umetniška dela na področju industrijskega oblikovanja, vodil je Laboratorij za inženirsko oblikovanje izdelkov ter predaval na Univerzi v Mariboru (Fakulteta za strojništvo, FGPA-Arhitektura).

Leta 2016 je prejel častni doktorat Univerze v Mariboru (UM) za razvoj študijskega programa Inženirsko oblikovanje izdelkov na UM. Med leti 2010 in 2017 je bil predsednik Slovenskega združenja za barve, od 2019 je predsednik Društva likovnih umetnikov Maribor (DLUM) in podpredsednik Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU).

  • avtor: dr. h. c. Vojko Pogačar, akademski slikar
  • lokacija: pred nekdanjo zgradbo časnika Večer (GPS koordinate: N46° 33.514' E015° 38.943')
  • material: kovina, steklo
  • otvoritev: 13. 10. 2016
Smo TOP 3 destinacija v Evropi!