9. klop: Sklop

9. klop: Sklop

Od splava do odra: Klop Sklop ponuja prostor za druženje in ustvarjanje novih zgodb

Unikatna umetniška klop imenovana Sklop nekoliko spominja na splav, lahko pa služi tudi kot oder. Je delo arhitekta Janka Rožiča in se nahaja na Židovskem trgu.

Dva kamna, vgrajena v klop (tonalit s Pohorja in peščenjak s Kozjaka), predstavljata pogorje in hribovje, med katerima se je mesto Maribor razvilo.

Med sinagogo in obrambnim stolpom, med templjem in trdnjavo, med svetom in svetim, stoji drevo kot živa os trga, klop kot »sklop« pa vse te elemente povezuje.

Janko Rožič deluje kot arhitekt, urbanist, predavatelj in esejist. Dela v lastnem ateljeju, sodeluje z arhitekti Odprtega kroga in predava na Oddelku za arhitekturo FGPA Univerze v Mariboru. Bil je pobudnik, snovalec in arhitekt večkrat nagrajenega in svetovno znanega Hostla Celica v Ljubljani.

Skozi teoretično in praktično delo povezuje lastno ustvarjalnost z najstarejšimi modrostmi umeščanja arhitekture v prostor in z najsodobnejšimi umetniškimi, znanstvenimi ter filozofskimi uvidi. Je avtor številnih esejev in soavtor knjige »Sporočila prostora«.

  • avtor: Janko Rožič, arhitekt
  • lokacija: Židovski trg, Maribor (GPS: N46° 33.409' E015° 38.887')
  • material: kovina, les
  • otvoritev: 21. 12. 2016
Smo TOP 3 destinacija v Evropi!