Muzej Alfi Nipič

Muzej Alfi Nipič

V Jarenini stoji Muzej Alfi Nipič kot dokaz trajnega spomina na eno najbolj priljubljenih glasbenih ikon države.

Muzej Alfi Nipič ni le hram spomina na glasbeno legendo, ampak tudi živahen center kulturne izmenjave in praznovanja slovenske glasbene tradicije.

Delovni čas

  • Ponedeljek: 10:00-18:00
  • Torek: 10:00-18:00
  • Sreda: 10:00-18:00
  • Četrtek: 10:00-18:00
  • Petek: 10:00-18:00
  • Sobota: 10:00-18:00
  • Nedelja: 10:00-18:00
  • Praznik: 10:00-18:00

Potovanje skozi življenje in glasbo slovenske legende

V srcu Jarenine, v prelepo obnovljeni stavbi nekdanje Osnovne šole Jarenina, zdaj imenovani Štajerska hiša glasbe, stoji Muzej Alfi Nipič.

Osrednji del muzeja je stalna razstava "Ostal bom muzikant", ki očarljivo pripoveduje zgodbo Nipičeve izjemne kariere. Od skromnih začetkov kot mladega glasbenika do vzpona na zvezdniški piedestal slovenske narodnozabavne in zabavne glasbe, razstava razkriva človeka za melodijami, ki so že generacije navduševale poslušalce.

Obiskovalci se lahko sprehodijo skozi zlato dobo slovenske glasbe in podoživijo Nipičeve triumfe na priljubljeni oddaji Popevka vesele jeseni, njegov nepozabni nastop s pesmijo "Silvestrski poljub" in plodno sodelovanje z legendarnim Ansamblom bratov Avsenik. Razstava pa ne ostane le pri odru, temveč poglobljeno raziskuje tudi Nipčevo življenje zunaj njega.

Predstavlja obsežna mednarodna gostovanja, številne nagrade in priznanja, ki krasijo njegovo kariero, ter posebno mesto, ki ga ima v srcih Slovencev kot ljubljena ikona in častni občan Občine Pesnica.

Muzejska izkušnja se bogati z raznoliko zbirko eksponatov, ki vključujejo fotografije, plakate, avdio in video posnetke, časopisne članke, knjige ter osebne predmete, kot so zlate plošče, medalje, nagrade, plakete in tradicionalna noša. Nad muzejem se nahaja večnamenska dvorana v mansardi, ki služi kot živahen oder za glasbene nastope narodnozabavne in drugih zvrsti, s čimer se Nipičev glasbeni spomin ohranja živ skozi glasbo in kulturne dogodke.

Postavitev stalne razstave je potekala pod strokovnim vodstvom Muzeja narodne osvoboditve Maribor, kar potrjuje pomen ohranjanja Nipčeve dediščine kot pomembnega dela slovenske kulturne zgodovine. Obnova stavbe in vzpostavitev muzeja sta bili omogočeni s strani Občine Pesnica in Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, Turistično društvo Ovtar Jarenina pa skrbi za izvajanje programov in dogodkov v muzeju.

VSTOPNINA: 5€

Vabljeni na nepozabno potovanje skozi življenje in glasbo enega najbolj priljubljenih slovenskih glasbenikov

Smo TOP 3 destinacija v Evropi!