Jezero Komarnik

Jezero Komarnik

Franckova pot med cvetočimi kamilicami

Po sprehajalni poti okoli akumulacijskega jezera

Jezero Komarnik je eno izmed petih akumulacijskih jezer v Pesniški dolini. Zgodovina nastanka jezera je povezana s plemiško rodbino Herberstein, ki je imela v lasti bližnji grad Hrastovec. Komarnik, ki je nastal v 16. stoletju, so uporabljali za gojenje rib. V šestdesetih letih 20. stoletja so ga preuredili v akumulacijo za zadrževanje visokih vodi, vendar ima jezero popolnoma naraven izgled in je življenjski prostor številnih različnih vrst živali.

Okrog jezera je speljana Franckova pot, ki vodi po prijetni dva in pol kilometra dolgi poti med cvetočimi kamilicami. Ob poti so nameščene pojasnevalne table in dve opazovalnici ptic. Komarniško jezero velja za eno najpomembnejših gnezdišč vodnih ptic v Sloveniji, tukaj pa najdejo začasen dom tudi nekatere ptice selivke.

Jezero predstavlja dom tudi 35 vrstam kačjih pastirjev, tudi ogroženim, kot sta loška zverca, zgodnji trsničar ter nosna jezerka, ki jih je tukaj največ v Evropi. Na marsikaterih krajih je celo povsem izginila.

Ob urejeni sprehajalni poti lahko sprehajalec uživa tudi ob čudovitem razgledu na bližnji grad Hrastovec. Do gradu vodi urejena Agatina pot, ki pelje od gradu, mimo Komarnika, do spomenika Črni križ pri Hrastovcu. Pot je urejena v spomin na nesrečno ljubezen med Agato in graščakom Friderikom Herbersteinom.

Smo TOP 3 destinacija v Evropi!